tiistai 29. syyskuuta 2015

Täydelllinen aamu



Peppi vei aamulenkillä Oulujoen rantaan.



Näillä lähtee nälkä. Omatekemä ruisleipä ja avokado-kikhernehummusta, rahkaa ja vaniljajugurttia itsetehdyllä marjasoseella, omena ja paljon kahvia. 

Ruisleivän ohjetta kyseltiin. Tää oli mun ensimmäinen kerta ku niitä itse leivoin, äitin tekemistä oon kyllä monesti sivusta seuraillut. Tein ensin juuren, jonka annetaan seistä vähintään 1,5 tuntia. Juureen laitoin 5dl n. 42 asteista vettä, yhden kuivahiivapussin ja 4dl ruisjauhoja. Juuri kannattaa tehdä isoon astiaan, se nimittäin pulputtaa ja laajenee yllättävän isoksi (kyllä mulla meinas tulla ensimmäisestä astiasta yli :D). Juuren ruokkimisen jälkeen alustin pikkuhiljaa siihen n. 3dl ruisjauhoja ja 2dl täysjyvävehnäjauhoja sekä 2tl suolaa. Alkuperäisessä ohjeessa puhuttiin myös jotain siirapista, muttei mulla sellaista kaapissa ole, joten jätin sen vain suosiolla pois. Se olis varmasti tuonut leipiin makeutta, mutta en itte sitä ainakaan kaivannut, maku oli tosi hyvä näinkin.  Taikina oli aika haastavaa käsitellä, tarttui ihan joka sormeen erittäin kiitettävästi, joten päädyin nostelemaan taikinapallurat kahdella ruokalusikalla pellille ja tasoittamaan ne jauhotetulla lusikan selkämyksellä. Pellillä raakoja leipäsiä pitää vielä nostattaa n. puoli tuntia, mutta me Pepin kanssa viihdyttiin koirapuistossa niin, että nostatin niitä loppuenlopuksi arviolta reilu tunteroisen. Ennen paistamista tökin leipiin vielä reikiä haarukalla. Alkuperäisessä ohjeessa kehotettiin sivelemään leivät vedellä ennen paistamista, mutta minä kun en pullasutia omista niin päädyin heittämään n. puoli desiä vettä uunin pohjalle kumpaakin pellillistä kohti. Vesihöyry luo leipiin rapean kuoren. Paistoin leipiä muistaakseni 200 asteessa alle vartin. Oikeastaan en tainnut ees kattoa kelloa vaan otin poies uunista kun myös pohja oli ruskettunut. Tästä satsista tuli pari pellilistä leipiä, eli ehkä 15 kpl.

Nom nom
Toivottavasti teilläkin oli yhtä ihana aamu ja täydellinen aamupala! Taidan alkaa nyt jumppaileen, ihanaa päivää kaikille :*

5 kommenttia:

  1. Jes, kiitti tästä reseptistä! Meinasin sitä itsekin kysäistä, mutta joku nopeampi ehti ensin :)

    Löysin blogisi aika äskettäin ja olen lueskellut läpi myös aiempia postaksiasi. Itsekin samoja juttuja läpikäyneenä, osa teksteistä on kyllä ollut niin samaistuttavia. Ja ihan hassua, miten voikin olla näin iloinen ihan tuntemattoman puolesta, mutta tosi hienoa nähdä että sulla menee niin hyvin! Itselläni käänteentekevä oli ehkä tämä kesä, kun vuorotyön myötä rutiinit ja liika kontrolli piti heittää pakostakin romukoppaan... Nyt koulun alettua olen onneksi saanut pidettyä tämän rentouden syömisissä ja olen kyllä niin iloinen tästä. Isoja harppauksia siis täälläkin otettu eteenpäin.

    Mutta mukavaa syksynjatkoa sulle! Jatkahan bloggailua, täällä ainakin yksi lukija innolla odottelee postauksia:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan mahtavaa kuulla, että sääkin oot päässyt rutiineista! On se elämä vaan aika paljon elämämpää ilman niitä ;)
      Kiva että tykkäät ja samoin hyvää syksyn jatkoa! :)

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä pohojosessa on ollu ihanat kelit! :D

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista